2014. szeptember 8., hétfő

"Facsari"--Tisztulás vidáman

A mai napon arról a szertartásról olvashatsz, amelyet elsőként vezettünk be életünkbe Natasa Campbell-McBride Gap-szindróma című könyvének elolvasása után, és ez a frissen facsart gyümölcs-zöldséglevek fogyasztása.


A szervezet méregtelenítése nagyon fontos nemcsak a Gaps-es betegek, hanem mindenki számára, ebben a témában számos könyvet, rengeteg online információt találunk, így én nem is írnék túl sokat a préselt levek élettani hatásairól, csak nagyon dióhéjban.

Ami a legfontosabb: a frissen facsart zöldség- és gyümölcslevek koncentrált formában tartalmazzák a gyümölcs vagy zöldség tápanyagtartalmát, nem tartalmazzák viszont a rostokat. Így egy pohárnyi zöldséglé elfogyasztásával (ami körülbelül fél kiló zöldségből készül) szervezetünket nagy mennyiségű azonnal felszívódó tápanyaghoz juttatjuk, miközben nem terheljük emésztőrendszerünket.

Rendkívül jó megoldás a préselés, ha gyermekünk egyébként nem hajlandó nyers zöldséget, gyümölcsöt fogyasztani, mert így napi 1-2 pohár lével biztosak lehetünk benne, hogy szervezete megkapta a szükséges tápanyagokat.
Természetesen az ideális, ha a levek mellett is fogyasztunk zöldséget, gyümölcsöt. Saját tapasztalatom, hogy néhány hónap léfogyasztás után mindkét gyermekem elkezdett egyre jobban vonzódni a nyers gyümölcshöz, zöldséghez és ma már szinte az általunk fogyasztott összes zöldségből, gyümölcsből napi szinten esznek (megjegyzem, mi nagyon sokféle zöldséget, gyümölcsöt eszünk), nassolnivalónak is sokszor répát, almát, szilvát, káposztát, paradicsomot (mikor minek van idénye) kérnek.

Campbell-McBride doktornő könyvében felhívja a figyelmet a fokozatosságra a préselt levek bevezetésénél és én is ezt javaslom, már csak praktikus okokból is. Ezek a levek nem mindig a hagyományos értelemben véve jóízűek. Tehát a gyerekek nem biztos, hogy bármilyen összetételű léből bármennyit megisznak, pláne először.
A ma reggeli egészséges finomság: alma, őszibarack, cékla és sütőtök pohárban

Az elején mindenképp az a fontos, hogy SZOKÁST alakítsunk ki, minden reggel (ideális esetben délután is) legyen meg a napi betevő "facsari"(ezt a nevet a gyerekek adták a pohár préselt itókának).

Miután beszereztük a gyümölcscentrifugát, HATÁROZZUK EL, hogy minden nap 10 perccel korábban kelünk és megpucoljuk a zöldséget-gyümölcsöt (na jó, ezt lehet előző este is), lefacsarjuk, megitatjuk a gyerekekkel, majd elmossuk a centrifugát (ez fontos!).
Szerezzünk egy (vagy ahány gyerek van, annyi) tetszetős poharat, meg egy csomag színes szívószálat! Ez legyen a gyümilépohár (mi facsaripohárnak hívjuk).

A préselés első néhány hetében, hónapjában az íz legyen az elsődleges, vagyis a lé nagyrészt édes gyümölcsből (pl. őszibarack, körte, ananász,  narancs) álljon, csak kb 10%-ban legyen benne zöldség (pl. répa, cékla, csicsóka)!
Eleinte csak fél decit itassunk a gyermekkel, majd egyre emeljük az adagot, akár napi 2 decire!
Fokozatosan emeljük a zöldségek arányát 50%-ig és színesítsük a palettát, nyugodtan lehet benne zöld leveles is, pl. kapor, petrezselyem (ezekből csak nagyon kevés), spenót, sóska, mángold, de ne feledkezzünk meg a káposztáról, lilakáposztáról, sütőtökről sem. Facsarhatunk bele biocitromot is héjastul.

Ha épp kevés hozzávaló van otthon, akkor is készítsünk egy kevés levet 1-2 összetevőből (pl. alma-répa), hogy ne akasszuk meg a rutint.

Ha gyerkőcünk nem lelkesedik a léivásért, ahelyett, hogy aggódva erőltetnénk és észérvekkel próbálnánk meggyőzni, bohóckodjunk, játsszunk, meséljünk hozzá. Mi eleinte a léivás után hangosan beletrombitáltunk egy üres papírtörlőgurigába, a gyerekek gurultak a nevetéstől és csak azért megitták, hogy lássák Anyát-Apát bohóckodva trombitálni. Manapság már csak ivás közben ki kell találniuk az összes összetevőt. Aki mindet eltalálja, az rendkívül elégedett magával.

Fontos! A facsarihoz (bocs, annyira megszoktam már hogy így hívjuk) használjunk minél kevesebb vegyszert látott alapanyagokat! Tudom, hogy nem mindig megvalósítható a 100% biogyümölcs, de legalábbis ne hipermarketben (kivéve a minősített bio gyümölcsöt, zöldséget), hanem piacon, vagy megbízható termelőtől szerezzük be a préselnivalókat. Préselésre kiválóan alkalmas kukacos, ütődött, fonnyadt gyümölcs, zöldség is.

Jogos kérdés: Mi lesz a megmaradt rosttal, gyümölcspéppel? Nos, jó hírem van! Fel lehet használni. Ha nem gyümölcsprésed van, hanem centrifugád (az előbbi jóval drágább, mint az utóbbi), marad némi nedv a facsarásból megmaradt pépben, így akár magában, akár mézzel, kókusztejszínnel, lekvárral megeszegethető. (Férjem kedvenc egészséges desszertje.) De használható pitébe tölteléknek, vagy egyszerűen csak némi (mag)liszttel, tojással, mézzel, zsiradékkal gyümölcskenyérnek megsütve. Csak a fantáziánk szabhat határt. Természetesen nem fogy el minden nap a pép, ilyenkor sem megy teljesen kárba, hanem a komposztba kerül, amiből később értékes virág- és zöldségföld lesz.

ÖRÖMTELI TISZTULÁST KÍVÁNOK!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Szia!
Szeretném, ha megjegyzéseiddel, hozzászólásaiddal segítenél nekem kitalálni, hogy mi is az, ami az olvasóimat legjobban érdekli, mi is az, amiben segíteni tudnék?