2014. szeptember 11., csütörtök

Szilvás gombóc glutén- , cukor és kazeinmentesen

Most, hogy újra elkezdődött az iskola, nekem is, mint sok más gyermekét diétáztató szülőnek, gondoskodnom kell arról, amit minden reggel Fiam uzsonnás dobozába, illetve mini éthordójába pakolok.
Persze a nyári szünetben is folyamatos feladat volt a sütés-főzés, de most valahogy kevesebb idővel kell gazdálkodnunk ezen a téren is, hiszen a suli mellett újra kezdődtek a délutáni fejlesztések, tornák. Ráadásul nem árt mindig előre gondolkodni, hiszen a "felhasználás" napjának reggelén, lehetőleg 7 órára legkésőbb ott kell, hogy sorakozzon az iskolatáska mellett az előtérben az éthordó is, megtöltve diétás, egészséges, finom, tetszetős és jól melegíthető ebéddel.


Nos ilyenkor jönnek az ötletek. Persze könnyen kipattan az ember fejéből a SZILVÁS GOMBÓC ötlete, ha egy szilvafa roskadozik az érett (ám kissé kukacos) gyümölcstől a ház előtt. De kevésbé szerencsés esetben is ilyenkor a szilva igazán olcsón beszerezhető. Úgyhogy érdemes jó sokat vásárolni belőle, és nekiállni legyártani egy halom gombócot, mivel az nagyon jól lefagyasztható, bármikor előkapható a későbbiekben, forró vízben kifőzve, morzsában meghempergetve megörvendeztethetjük vele kis diétázó iskolásunkat.

ahhoz képest, hogy először próbáltam, nem is olyan csúnya :-)
Hogyan is?
Végy:
1 kg főtt, áttört burgonyát,
900g rizslisztet,
4 tojást,
4 evőkanál kókuszzsírt, vagy disznózsírt,
valamennyi gluténmentes száraz kenyeret (legjobb a házi sütésű) ledarálva
mézet, vagy xilitet,
kb 1 kg szilvát,
fahéjat!

Gyúrd össze a hozzávalókat jó alaposan, nyújtsd ki rizslisztezett deszkán, vágd négyzetekre. Mindegyik kis négyzetbe tégy egy fél szilvát, a szilvába tégy egy mokkáskanál fahéjas mézet, majd csomagold össze a tésztát, formázz belőle gombócot. Sajnos nem számoltam meg a végeredményt, de nekem ebből a mennyiségből irdatlan sok gombócom lett (olyan 50-60 db). Ebből 20-at megfőztem az alábbi módon: forrásban lévő vízbe dobáld be a gombócokat, majd akkor szedd ki őket, amikor feljöttek a víz tetejére (ez pár perc)!
A kész gombócokat hempergesd xilittel vagy mézzel zsíron megpirított morzsába.
A maradékot az alábbi módon lehet LEFAGYASZTANI:
Pakold rá tálcára, vagy lapos tányérokra a gombócokat, így tedd be őket a fagyasztóba. Amikor teljesen megfagyott, akkor be lehet zacskózni. Így nem ragad össze a zacskóban.
Nem azt mondom, hogy ez a diétánk legegészségesebb, legvitamindúsabb, legszénhidrátszegényebb ebédje, de a címbeli kritériumoknak megfelel és egy tartalmas zöldséglevessel vagy húslevessel szerintem nagyon klassz suliebéd.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Szia!
Szeretném, ha megjegyzéseiddel, hozzászólásaiddal segítenél nekem kitalálni, hogy mi is az, ami az olvasóimat legjobban érdekli, mi is az, amiben segíteni tudnék?