Igazából ez sem konkrét recept, hanem inkább irányelv. Hogy mitől is lesz egy kenyér egyszerre glutén- és kazeinmentes, kenyérkinézetű, finom, szeletelhető és mindemellett természetes, lehetőleg bio alapanyagokból álló (na jó, a bio nem mindig jön össze, de sokszor).
Ne ijedj meg a sokféle liszttől, amit a hozzávalóknál felsorolok, ez csak egy lehetőség. Ezt a kenyeret kétféle lisztből is meg lehet sütni (pl. rizs+kukorica/rizs+hajdina, rizs+köles), lényeg, hogy rizsliszt mindig nagyobb arányban legyen benne. Persze minél többféle összetevőből áll, annál táplálóbb. A legszebb az egészben, amikor kísérletezünk, variáljuk a hozzávalókat és más-más ízvilágú, egyre inkább családunk szájízének megfelelő kenyérkéket kapunk.
Hozzávalók:
200 g rizsliszt (barna vagy fehér)
100 g magliszt (mandula/gesztenye/szezámmag/lenmag liszttel próbáltam, házilag, kávédarálóval is előállítható)
100g kölesliszt (köles ledarálva)
100g hajdinaliszt (hajdina ledarálva)
60 g kukoricaliszt
(az utóbbi 4 lisztféle tetszés szerint variálható, elhagyható, arányok eltolhatóak, lényeg, 560 grammra jöjjön ki az össz lisztmennyiség és legalább 200g rizslisztet tartalmazzon)
6 dl langyos víz
2 evőkanál kókuszzsír
1 evőkanál méz
1 teáskanál só
tetszés szerinti magok a tetejére
5 csapott evőkanál utifű maghéj
Elkészítés:
Az élesztőt a langyos vízben a mézzel felfuttatjuk. Amíg "fut", ledaráljuk a ledarálnivalókat (pl. köles, hajdina, szezámmag, stb.). Belekanalazzuk az utifű maghéjat és a kókuszzsírt az élesztős vizünkbe.
Amikor az utifű kissé megdagadt, beleöntjük a keverőtálunkba/dagasztógépünkbe, hozzáöntjük a száraz anyagokat és kb 5 percig dagasztjuk. Egy kissé ragacsos, de összeálló tésztát kapunk.
megkelt tészta |
Fél óráig meleg helyen kelesztjük, majd hosszúkás sütőformában (amit gyerekeim vályúnak hívnak), 50 percig sütjük. Amikor kisült, kivesszük még melegen a formából és vagy a rácson hagyjuk kihűlni, vagy konyharuhába tekerve, szellős helyen.
Kár, hogy illatot, ízt nem jelenít meg a fotó :-) |
Ez a kenyér igazából 3-4 napig élvezhető, úgyhogy nem érdemes ennél nagyobb adagot sütni. Ügyelni kell arra, hogy szellős helyen tároljuk, mert könnyebben penészedik, mint a hagyományos kenyerek.
Melegszendvicsnek, bundás kenyérnek és pirítósnak is kiváló.
A recept eredetileg nem az én agyszüleményem, innen inspirálódtam, és aztán szépen saját magunkra szabtam.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése
Szia!
Szeretném, ha megjegyzéseiddel, hozzászólásaiddal segítenél nekem kitalálni, hogy mi is az, ami az olvasóimat legjobban érdekli, mi is az, amiben segíteni tudnék?