2014. augusztus 14., csütörtök

Fejlesztés ingyen és olcsón

Bizony egy idegrendszeri/tanulási/pszichés/fejlődési zavarral, autizmussal élő gyermek fejlesztése, gyógyítása költséges. De természetesen ha családunk anyagi helyzete nem valami rózsás, akkor sem kell ölbetett kézzel ülnünk. A mai bejegyzésemben azokat a módszereket szedem csokorba, amelyeket alacsony költségvetéssel és/vagy ingyen is be tudunk építeni életünkbe.


  • Mindenképp érdemes lakóhelyünkön elvinni gyermekünket a nevelési tanácsadóba, mivel ha a szakértői bizottság Sajátos Nevelési Igényűnek nyilvánítja, akkor az óvodában, iskolában ingyenes fejlesztést kap. Ha lakókörzetünkhöz tartozó bizottságról..hm, hogy is írjam,...nem sok jót mondanak, érdemes tájékozódni és elutazni másik város bizottságához. Például mi sem a lakóhelyünkre (Szeged), hanem Békéscsabára járunk szakvéleményért, és eddig ebből semmi problémánk nem volt. Fontos! A kapott diagnózist ne kezeljük megmásíthatatlan tényként, csupán eszközként arra, hogy gyermekünk hivatalosan is segítséget kapjon. Egyelőre papírországban és címkeországban élünk, itt most ez a módja a dolgoknak.
  • Válasszuk ki körültekintően a közösséget gyermekünknek. Egy jó óvónő, tanító, egy jó közösség csodákat tehet! Itt mindenképp hallgathatunk a megérzéseinkre.
  • Agykontroll, pozitív gondolkodás....Igen, tudom, a tanfolyam pénzbe kerül. De számos könyv, hanganyag, meditáció, videointerjú van fent a világhálón és elérhető ingyen. Az alapok ezekből is elsajátíthatók. És a pozitív hozzáállás tényleg ingyen van. Kezdésnek íme egy gyönyörű és hasznos meditáció:
És van még ott, ahonnan ez jött:-))
  • Inkább idő-, mint pénzigényes: hagyjuk el gyermekünk étrendjéből a cukrot, feldolgozott élelmiszereket! Szokjunk rá a gyümölcs, zöldség, diófélék nassolására, a víz fogyasztására üdítők helyett, süssünk-főzzünk otthon lehetőleg természetes alapanyagokból, mézzel.
  • Vegyszermentesítsük háztartásunkat. Ez nemhogy nem pénzigényes, hanem rengeteg pénzt tudunk vele megspórolni! Melyik is a drágább? A mosószer, öblítő, szintetikus tisztítószerek, vagy a mosószóda, ecet, szódabikarbóna, citromsav?
....ezt a listát legközelebb folytatom.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Szia!
Szeretném, ha megjegyzéseiddel, hozzászólásaiddal segítenél nekem kitalálni, hogy mi is az, ami az olvasóimat legjobban érdekli, mi is az, amiben segíteni tudnék?