Szóval nem recept, hanem életkép. A glutén, cukor, laktóz, tehéntej elhagyása mellett most jött el az ideje, hogy a kazeint is teljesen kiiktassuk.
Hihetetlen, de már pár nap alatt is látszott a hatása. Nyári allergia (köhögés, orrfolyás) alábbhagyott, hisztik, tesóval való konfliktusok (mindkettőt a nyárvégi unalomnak tulajdonítottuk) szinte eltűntek.
Miért is pogi?
Gyerekekkel Apósomhoz készültünk, abból a célból, hogy otthagyjuk őket két vidám (nekünk pedig pihentető) napra. Bizony a mi kis diétásunkat ilyenkor nem árt felszerelni kenyérrel, péksütivel, neki való édességgel. Hiszen neki is kell valamit enni, amikor tesója és unokatesója jóízűen majszolják a fehér kenyeret, sütit és egyebeket. Kenyér kész, paleo sportszelet kész, Anya a heti hajtástól hulla fáradt, család türelmetlen, konyhában kupi...
Kéne még pogácsa! Azt szereti. Hátha a többiek is esznek belőle.
Hogy is nézett ki a munkafolyamat?
- Két kisebb szem krumplit megpucolva feltettem főzni. Amikor megfőtt, pürésítettem.
- Fél liter langyos vízben egy evőkanál mézzel felfuttattam fél csomag élesztőt, majd hozzákanalaztam 3evőkanál utifű maghéjat.
- Amikor az utifű maghéj szépen megdagadt (2-3 perc), beleborítottam a keverőtálba, rá az összetört főtt krumplit, rá kb 4-5 evőkanál kókuszzsírt (ezt ne sajnáljuk bele, mehet több is), ráöntöttem nem tudom mennyi barna rizslisztet, kukoricalisztet, mandulalisztet (ez fontos, hogy legyen benne, de arányaiban kevesebb, mint a másik kettő), ráütöttem 1 tojást, tettem bele 1 evőkanál sót, majd bedagasztotta a gép. Olyan kalácstészta állaga lett (menet közben még kapott egy kis vizet, hogy olyan legyen).
- kb 10 percig pihentettem, majd kinyújtottam, kicsi pogiszaggatóval kiszaggattam.
- mivel nem volt otthon több tojás, megkentem alaposan kókuszzsírral, szórtam rá szezámmagot
- a tepsit is alaposan kikentem kókuszzsírral, ráhelyeztem a pogikat és kisütöttem.
Eredmény: igazi krumplis pogácsa íze lett. Nem csak olyan "ahhoz képest, hogy mindenmentes, egészen jó", hanem tényleg! Nagyfiam, Kisfiam, Unokatesó kettesével jártak rá, a fönti képen lévő doboz pogi nem érte meg az estét.
Ja, Tatának elfelejtettünk szólni, hogy most már tejtermékmentesek is vagyunk, úgyhogy tele volt a hűtő sajttal. De ezen nem görcsölünk, lényeg, hogy itthon már profin kazeinmentes a főzés, annyi sajt nem fog neki ártani! Fontos, hogy a konyhai zsonglőrködés közben sose veszítsük el optimizmusunkat!
Ez nagyon finom lehet! Lehet, hogy kipróbálom!!!
VálaszTörlésÉrdemes!
VálaszTörlésVettem utimagfüvet, úgyhogy jöhetnek a receptek!!!
VálaszTörlésNagyon sok gluténmentes recept alkotóeleme az utifűmaghéj, mert a kelt tésztákat nagyon jól "emeli" (ugye a sikér hiánya miatt azok nem kelnek meg), ezen kívül nagyon jól sűrít krémek esetében. A nem kelt tésztáknál is pl a maglisztből készült tésztákat homogénebbé, gyúrhatóbbá teszi. Ezen kívül nagyon jó hatással van az egészségre, regenerálja a beleket. Örülök, hogy vettél, lesznek még bőven utifüves receptek:-)
VálaszTörlésMa végre nekiálltam. Szívesen elküldeném a képet, mert nagyon guszta lett!!! Csak nem tudom itt hogyan kell....Egy kicsit csaltam, mert nekem a tészta nagyon ragadt úgyhogy a kiszaggatáshoz búzalisztet használtam, de különben mindent a leírásod szerint. Nagyon finom és irdatlan mennyiség!!!
VálaszTörlésDe örülök! Valóban kicsit ragadós a tészta, de persze ennyi "csalás" belefér.
VálaszTörlés