2014. június 24., kedd

GAPs-diéta tippek

Hogyan lehet bevezetni egy ennyire speciális diétát, amikor nincs is a gyermeknél bizonyítva semmiféle ételallergia és nincs a közelben olyan orvos, dietetikus, aki az ügy mellett állna? Például fokozatosan. Már az előző bejegyzésemben is írtam, hogy mi nagyon fokozatosan vezettük be az életünkbe a változtatásokat, és még mindig nem tartunk a 100%-os GAPs-nél, ahogy a nagykönyvben meg van írva, de már így is vannak eredmények.

Szerintem legegyszerűbb a háztartás vegyszermentesítésével kezdeni. Az nem kíván különösebb áldozatot a gyermektől és végső soron a szülőktől sem, ha szintetikus tisztító- és tisztálkodószereinket lecseréljük. És bármilyen hihetetlen, a környezet- és emberbarát megoldások egyben pénztárcabarátok is!

Kis lépésnek tűnik, de nagyon jelentős a cukor kiiktatása. Itt  döbben rá az ember, hogy az csak egy dolog, hogy az én konyhámban már nincs is cukor, és nem is veszek soha csokoládét, cukorkát..., mert ha szoktál túrórudit, gyümölcsjoghurtot, kekszet, üdítőt, bármilyen péksüteményt venni, étteremben, menzán pl. gyümölcslevest, főzelékféléket rendelni, akkor bizony van cukorbevitel.

A cukorról való leállással kezdődik az otthon sütés, én ekkor indultam el konyhai kísérletező kalandomban.
Úgyhogy talán az első lépések közé kell, hogy tartozzon az otthoni sütés-főzés kialakítása. Rászokni arra, hogy boltokban szinte csak az alapanyagokat veszi meg az ember, és a főételtől a desszertig, a kenyértől a joghurtig minden készételt otthon állít elő. (Ételallergiás gyerekek szülei tudják, miről beszélek :-). Ilyenkor kezdi el az ember értékelni a természetes nasikat, amikkel már nem kell semmit csinálni, csak a gyerek elé tenni, itt a gyümölcsökre, nyers zöldségre, aszalt gyümölcsökre, olajos magvakra gondolok. Ezekre érdemes "rászokni".

Jó módszer a diéta elkezdésére az, hogy kipróbálunk sok-sok receptet még nem élesben, és csak akkor állunk rá  a diétára, amikor már sok kipróbált, és a család (vagy legalább az érintett) által szívesen fogyasztott étel, desszert, kenyérféle van a tarsolyunkban.

Az is működhet, hogy fokozatosan hagyjuk el a tiltott dolgokat. Pl. 1-2 hétig csak a tehéntejet, bolti tejtermékeket mellőzzük, ha már ez működik, akkor jöhet a glutén, majd néhány hét (vagy hónap)után minden gabona, és folytathatjuk, vagy megállhatunk ott, ahol javulást észlelünk.

Nekem még ennél is jobban tetszik az a módszer, hogy mindig csak egy étkezésre koncentrálunk. Pl. elhatározzuk, hogy csak a reggelit átállítjuk a GAPs diétának megfelelőre. Amikor ez már rutinszerűen megy, akkor lehet reggeli+kisétkezések, nasik. Ezután a vacsora, majd végül az ebéd is. Ez alatt a folyamat alatt akár hónapok is eltelhetnek.

Következő bejegyzéseimben folytatni fogom ötletelésemet, de még egy dolgot fontosnak látok leszögezni!
Nem szabad belezakkanni a diétába! Olyan tempóban és mértékben érdemes bevezetni, ami még "jól esik", ami mellett még élvezni tudjuk a konyhában kísérletezést és azt, hogy teszünk a gyerekünk egészségéért. Nagyon fontos, hogy ne a kerülendő ételektől rettegjünk, hanem koncentráljunk az ajánlott, megengedett finomságokra, írjuk össze a lehető legtöbb ételféleséget, ami ezek közül a család szája íze szerint való. Meglepően hosszú lehet a lista! :-)
Mindenkink jó tisztulást, gyógyulást akár ezen az úton, akár más módon!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Szia!
Szeretném, ha megjegyzéseiddel, hozzászólásaiddal segítenél nekem kitalálni, hogy mi is az, ami az olvasóimat legjobban érdekli, mi is az, amiben segíteni tudnék?