2014. június 13., péntek

Okosító torna csoportban

Egy régebbi bejegyzésemben részletesen írtam a TSMT tornával kapcsolatos tapasztalataimról, ott az egyéni tornát mutattam be. Az otthoni program tökéletes kiegészítője a csoportos TSMT torna, hiszen itt a különböző mozgásformák terápiás hatása mellett ott van számos, csak csoportban végezhető fejlesztő játék, tevékenység (a fogócska különböző formái, kidobók, "féltek-e a farkastól?", "mókusok ki a házból!", stb.), sok-sok olyan feladat, ami  kortársakkal való interakciót, hozzájuk való alkalmazkodást kíván.

A csoportos okosítónak is elég nagy az eszközigénye, matrac, pad, különböző akadálypályák, ugrálókötél, különböző labdák, trambulin, gördeszkák, babzsák. 
Ahogy az egyéni tornában, itt is nagyon fontosak a kúszó, mászó, guruló, bukfencező, egyensúlyozó feladatok, itt is szerves része a foglalkozásnak a mondókázás.
A kezdetek kezdetén nekünk a csoportos torna nagyon nehezen ment. 4 évesen G. szinte egyáltalán nem csinálta a feladatokat, bóklászott a teremben, a tükörben nézegette magát. (Egyébként az óvodában is hasonlóan viselkedett.) Az első néhány hónapban bent voltam vele a tornafoglalkozásokon és szabályosan vonszoltam végig a feladatokon. Aztán ahogy beérett az otthoni torna hatása, már nem kellett vonszolni, csak ott lenni vele a teremben, és amikor "elkalandozott", visszaterelni. Végül már be sem kellett mennem vele, csak beadtam, majd óra végén hallgattam, hogy milyen ügyes volt.
Igazából a fiam itt tanult meg instrukciókat követni, feladatban maradni, önállóan feladatot elvégezni, a  pedagógusra figyelni, dolgozni az elismerésért, dicséretért (boldogan ragasztgatta a matricás füzetébe a matricákat). És akkor a torna összerendező, idegrendszerérlelő, "ügyesítő" hatásáról még nem is beszéltem. Mostanában G. rendszeresen a játszótéren a mászóka tetején féllábon, kapaszkodás nélkül mókázik (nem túlzok), anélkül, hogy az egyensúlyát egy pillanatra is elvesztené. A torna áldásos mellékhatásának tudom be azt is, hogy 5 évesen pár nap alatt megtanult két keréken biciklizni és görkorcsolyázni is.
Csoportos tornára a mai napig is járunk, a gyerkőc imádja, és akármilyen fáradt is, a tornafoglalkozások után mindig sokkal jobban "képben van". Egy döcögősebb, nyűgösebb nap után is, miután elmegy tornázni, valahogy minden a helyére kerül.
Észrevételeim és más szülőkkel való beszélgetések alapján enyhébb problémák, kisebb  nehézségek esetén a csoportos torna is elegendő a fejlődéshez (nem kell csinálni az egyénit).

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Szia!
Szeretném, ha megjegyzéseiddel, hozzászólásaiddal segítenél nekem kitalálni, hogy mi is az, ami az olvasóimat legjobban érdekli, mi is az, amiben segíteni tudnék?