2014. június 19., csütörtök

Gyógyítható?

Az általam ismert és tárgyalt gyermekkori (és felnőttkori) idegrendszeri problémák (autizmus, hiperaktivitás, diszlexia, diszgráfia, figyelemzavar)  a hivatalos álláspont szerint nagyon jól fejleszthetőek, de "kigyógyulni" nem lehet belőlük. Esetleg enyhébb esetekben "kinőhetőek". Ez utóbbit nemrégiben egy gyerekpszichiáter mondta nekem az autizmusról, miszerint ez a legújabb megfigyelés. Az én álláspontom (és tapasztalatom) az, hogy meg lehet gyógyulni, vagy legalábbis meg lehet közelíteni az egészséges állapotot.

GAP-szindróma című könyv részletesen bemutatja a fent említett rendellenességek emésztőszervi okait, és az okok megszüntetését célzó diétát, illetve teljes életmódváltást. A könyv szerzője, Dr. Natasha Campbell- McBridge, belgyógyász-neurológus, a módszer kidolgozója számos gyógyult esetet tud már maga mögött, többek között középsúlyosan autista kisfia lett teljesen tünetmentes. Mindenkinek melegen ajánlom a könyv elolvasását, de nagyobb vonalakban az alábbi honlapon is lehet tájékozódni a diétáról.

Személyes tapasztalatom: nagyon nehéz út, aki ezen kíván elindulni, teljes életmódváltást, időbeosztást, szemléletváltást igényel. Viszont ez a diéta nagyon hasonlít a napjainkban egyre divatosabb paleolit diétához (csak annál kicsit komplexebb, és nem mindenhol fedi egymást a tiltott és ajánlott ételek listája), így rengeteg recept, szakácskönyv, egyre több helyen kapható alapanyagok, a témában jártas dietetikusok tudnak segítségünkre lenni, van mire támaszkodni.

Mivel mi még nagyon az út elején vagyunk, saját magunkat nem állíthatom példának ide (bár a glutén, cukor, tartósítószerek és tehéntej elhagyása is már nagyon látszik a fiam állapotán, figyelmén). De környezetünkben van példa a diéta teljes mértékben tünetmentesítő hatásáról, remélhetőleg (a család engedélyével) hamarosan bővebben írhatok erről az esetről.

Saját tapasztalatainkat is majd részletezem a témával kapcsolatban, van bőven.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Szia!
Szeretném, ha megjegyzéseiddel, hozzászólásaiddal segítenél nekem kitalálni, hogy mi is az, ami az olvasóimat legjobban érdekli, mi is az, amiben segíteni tudnék?