2014. július 4., péntek

Befőzésre fel! (Cukrot, tartósítószert NE vegyél!)

Az előző bejegyzésemben arról beszéltem, mennyivel megkönnyítheti a diétáztató szülő (vagy a diétázó személy) dolgát, ha nyáron feltankolja az éléskamráját saját készítésű, cukor és tartósítószer mentes befőttekkel, savanyúságokkal, lekvárokkal, különböző formában eltett zöldségekkel és gyümölcsökkel. 

Ez egész évre tekintve pénztárcabarát megoldás is, hiszen szezonban sokkal olcsóbbak a gyümölcsök, zöldségek, pláne nagyobb tételben. Ha meg azt nézzük, hogy ehelyett ősztől tavaszig megvennéd a bolti (főleg biobolti) cukor- és tartósítószer mentes lekvárt, befőttet, lecsót, stb., akkor végképp nagyon-nagyon megéri.
Hát akkor hajrá!

Előkészületek (minden esetben):

1. Nagyon fontos, hogy jó hangulattal állj neki a befőzésnek! Véletlenül se járjon az eszedben az, hogy mi lesz, ha megromlik, vagy hogy ez óriási meló! Inkább kis mennyiséget és egyszerű receptet készíts, de közben fontos, hogy azt vizualizáld, ahogy télen kinyitod az üveget, megcsapják az orrodat a mennyei nyári illatok, a gyerkőc falja a befőttet (vagy amit eltettél), a család faggat, hogy hogyan csináltad, oszd meg a titkát ennek a mennyei befőttnek (vagy másnak)! Valahol olvastam, hogy jó, ha ilyenkor ég egy gyertya/mécses a konyhában, segít a hangulat megteremtésében. Én azóta mindig mécsest gyújtok.

2. Alaposan mosd meg az üvegeket (ha pl. szörpöt, ivólét teszel el, akkor is üveget használj fém kupakkal, ne pet palackot!), szedd le róluk a matricákat ragasztó anyaggal együtt! Ehhez áztasd őket langyos vízbe, dörzsöld a matricát dörzsi szivaccsal, majd dörzsöld át frottír törölközővel/konyharuhával! (Kb. ez a legnagyobb meló a befőzésben. De ha nincsenek megmaradt üvegeid, hanem új üvegeket veszel, azokon nincs matrica, így ez a fázis kimarad, viszont az pénzbe kerül...de jövőre már nem kell új üvegeket venned :-)). Mosd meg a kupakokat is. Lehet dolgozni használt kupakokkal is (én azzal szoktam), de ne legyen rozsdás a belső részük! Persze legjobb az új kupak.

3. Egy nagy fazékban/lábosban forrázd ki az üvegeket és a KUPAKOKAT IS, kb. 5 percig kell, hogy forrjon minden üveg, kupak. Én a saját nagy fazekamba összesen 5 db 7 decis üveget tudok beletenni, ha letelt az 5 perc, hosszú fakanál segítségével kiügyeskedem, és tiszta konyharuhára teszem száradni, majd jöhet a következő öt. Lehet azt is csinálni, hogy megtakarítasz, kiforralsz egy csomó üveget, száradás után ráteszed a kupakot, és egész nyáron "rájársz", épp amennyi kell az aktuális befőzéshez.

Lássunk néhány receptet!


1. Őszibarack befőtt

Hozzávalók:
tisztított, magozott, darabolt (vagy felezett őszibarack)
víz
citromlé 

Elkészítés:
A fenti módon előkészített üvegekbe belepakoljuk a barackot, felöntjük forralt vízzel, kevés (kb 1 mokkáskanálnyi) citromlevet adunk hozzá (ez azért kell, hogy ne barnuljon meg a gyümölcs). Szorosan rácsavarjuk a kupakot az üvegre.
Ezután jön a dunsztolás.
Nagy vízzel telt fazékba helyezzük az üvegeket úgy, hogy a víz legalább a háromnegyedükig érjen. Elkezdjük forralni, és körülbelül fél óráig forraljuk takarék lángon (így az üvegek belsejében lévő gyümölcs is átforr).
Még forrón kiszedjük az üvegeket a vízből (fogókesztyű nem árt), majd ha kell, szorítunk a kupakokon, és fejre állítva a száraz dunsztba tesszük őket (ha valamelyik üveg "ereszt", nem kell megijedni, fejre fordítás előtt húzzuk meg jól a kupakot).
Száraz dunszt:
Kibélelünk vastag takaróval egy nagy kosarat/lavórt/ ládát/vagy bármi nagy tárolót (van aki az ágyneműtartóba teszi), majd belehelyezzük a még forró üvegeket, lehetőleg fejre állítva. Jól bebugyoláljuk őket, és hagyjuk itt lassan kihűlni. Annál jobb a száraz dunszt, minél lassabban hűlnek ki az üvegek.

Megjegyzés:
Az így elkészített barackbefőtt szép és finom még fél év múlva is, nálunk senki nem hitte el, hogy nincs benne cukor. :-)


2. Sárgabarack lekvár:


Hozzávalók:
magozott, pucolt sárgabarack
nyírfacukor ízlés szerint

Elkészítés:
A sárgabarackokat kimagozzuk, pillanatra forró vízbe dobjuk, így lejön a héjuk. Ezután leturmixoljuk, vastag falú lábasba/fazékba tesszük és takarék lángon, kevergetve főzzük. Körülbelül egy óra múlva (forrástól számítva) hozzáadjuk a nyírfacukrot ízlés szerint (kóstolással döntjük el a mennyiséget). Én 10 liter lekvárhoz szoktam másfél kilót tenni.
A nyírfacukorral még főzzük 10-15 percig, majd üvegekbe töltjük.
Fontos, hogy az üvegeket csordultig töltjük lekvárral, rászorítjuk a kupakot, majd fejre állítjuk az üveget. Ezután jöhet a száraz dunszt.

Megjegyzés:
Ez a lekvár kissé hígabb, mint a klasszikus "nagymama lekvárja", de azért kenhető kenyérre, piskótára. És nagyon finom. Természetesen ha van türelmünk tovább főzni, akkor jobban besűrűsödik.



3. Meggylekvár:


Ugyanúgy, mint a barack, csak természetesen nem kell megpucolni a meggyet:-), ellenben kimagozás után szűrő segítségével ki lehet nyomkodni a levét. Lekvárfőzés közben a levét nyírfacukorral, kicsi fahéjjal összeforralva finom meggyszörpöt kapunk. Passzentos kupakot, fejre állítást, száraz dunsztot ő is kér.







Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Szia!
Szeretném, ha megjegyzéseiddel, hozzászólásaiddal segítenél nekem kitalálni, hogy mi is az, ami az olvasóimat legjobban érdekli, mi is az, amiben segíteni tudnék?