2014. július 11., péntek

Gyógyítsd magad!

Egészségesen fejlődő gyermekek esetében is nagyon fontos, hogy beépítsük mindennapjainkba a pozitív megerősítéseket. Ebbe a mindennapos apró dicséretektől ("De örülök, hogy szépen köszöntél a boltban!") az általánosabb pozitív állításokig (Ügyes vagy!/De sokat ügyesedtél!, Erős vagy!, Egyre egészségesebb vagy!) sok minden bele fér.
Persze itt is fontos az agykontroll tanfolyamon is említett "pozitív realizmus", ne dicsérjük agyon a gyerkőc rajzát, ha csak kettőt firkantott a papírra, illetve ne mondjuk neki, hogy makk egészséges, amikor éppen 39 fokos lázzal fekszik!

Azt persze mondanom sem kell, hogy még a legkritikusabb helyzetekben is fontos, hogy ne csússzon ki a szánkon semmi, ami a gyermeket negatívan minősíti, kategorizálja. (Pl. "Buta vagy!" helyett "Ez nagy butaság volt!, vagy még jobb: "Ennél Te sokkal okosabban tudsz viselkedni," . Vagy "Te ezt nem tudod." helyett "Szeretnéd megtanulni/megpróbálni?"

Szerintem nagyon jó, ha hangsúlyozzuk gyermekünk döntési lehetőségeit, így emelhetjük tudatosságát, tudatosíthatjuk benne, hogy bár vannak nehézségei, problémái, azokat le lehet küzdeni, vagy céljait el lehet érni, akár alternatív utakon is. "Ha nagyon szeretnéd, meg tudod csinálni! Képes vagy rá!" Fontos, hogy tudja, az, hogy mennyire él minőségi életet, az rajta is múlik.

Betegség esetén is jó ha tudatában van a gyermek, hogy aktív előidézője lehet saját gyógyulásának. Ezt a témát itt már érintettem. Fontos, hogy példát mutassunk neki öngyógyítás területén is. Amikor rosszul érezzük magunkat, mantrázhatunk hangosan, vagy megfogalmazhatjuk pozitívan szükségleteinket. "Kicsit megfáztam, de ha alszom egy nagyot, jobban leszek."

Ha Ő beteg, az első az, hogy próbáljunk megnyugodni, győzzük meg saját magunkat, hogy gyermekünk szervezete erős, és ez a betegség egy tanulási, fejlődési folyamat, melyből mindenképp pozitívan jövünk ki.
Ha mi magunk elhisszük, akkor gyermekünknek is ezt sugározzuk.
Ilyenkor varázserejű szavak, mondatok:
"Szépen gyógyulsz."
"Percről percre jobban érzed magad."
"Gyógyítsd magad!"
"Ettől a csésze teától sokkal jobban leszel."
Gondolatainkkal és szavainkkal mindenképp az egészségre, gyógyulásra, ne a betegségre koncentráljunk!

A napokban történt, hogy fiam tüsszögni kezdett, fejfájásra, szemfájásra panaszkodott egész nap. Valahogy nem volt aznap alkalmam vizet programozni neki, viszont férjem többször megszeretgette, és így biztatta: "Gyógyítsd magad, ügyesen!" Estére teljesen jól lett, és másnap sem folytatódott a betegség, szót fogadott a szervezete az utasításnak, és ügyesen meggyógyította magát.

Inspirálónak, ötletadónak sok szeretettel ajánlom Domján László 101 pozitív állítását

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Szia!
Szeretném, ha megjegyzéseiddel, hozzászólásaiddal segítenél nekem kitalálni, hogy mi is az, ami az olvasóimat legjobban érdekli, mi is az, amiben segíteni tudnék?